A koronavírus, és kijárási korlátozás és következményei rengeteg változást hoztak az életünkbe. Míg korábban a wc papír vagy élesztő vásárlás teljesen hétköznapi dolgok voltak, az utóbbi hetekben komoly kihívást jelentettek. Megváltoztak a szokásaink, az értékrendünk, és voltak olyanok, akik nagyon gyorsan tudtak reagálni ezekre a megváltozott igényekre egy új weboldal létrehozásával. Az alábbi listában van olyan weboldal, aminek már napi 1 milliárd látogatója van! Nem elírás, valóban napi 1 milliárd látogató, ami szinte felfoghatatlan szám.

7+1 weboldal, amit a koronavírusnak köszönhetünk

 

1.howmuchtoiletpaper.com

Amikor Magyarországra még meg sem érkezett a koronavírus, a híradásokban számos olyan felvételt láthattunk, ahol az emberek összeverekedtek egy csomag wc papírért. Ez számunkra akkor még teljes abszurditásnak tűnt, nem gondoltuk, hogy hamarosan mi is átélhetjük. Rengetegen beraktároztak wc papírból, Ausztráliában volt aki állítólag tévedésből 12 évre elegendő wc papírt vásárolt. A howmuchtoiletpaper.com egy wc papír kalkulátor, ahol mindenki a saját wc papír felhasználási szokásai alapján kikalkulálhatja, hogy meddig fognak kitartani a wc papír tartalékai.

A weboldalt két londoni diák hozta létre, miután arról beszélgettek, hogy mennyi wc papírt szoktak használni egy nap, és ez hogyan változhat a világjárvány idején. Elmondásuk alapján már több, mint 12 millió látogatójuk volt, és olyan orgánumok adtak hírt róluk, mint a CNN, NBC, New York Post, Fox News, Daily Mail, Magyarországon az Index is írt róluk.

A honlapon Google Adsense hirdetések futnak, és pénzbeli támogatást lehet küldeni a honlap üzemeltetőinek.

howmuchtoiletpaper

 

2. nz-smartlife.hu

Az nz-smartlife.hu a howmuchtoiletpaper.com magyarított változata. Úgy tűnik Magyarországon kevésbé érdekli az embereket, hogy meddig fog kitartani a wc papír készletük, mert a honlap alján lévő számláló szerint 2020.04.14-ig 6484 látogatója volt az oldalnak. Itt hirdetések nem futnak, ezt a honlapot valószínű csak hobbiból készítették.

http://nz-smartlife.hu/

nz-smartlife.hu

 

3. liszt.nz-smartlife.hu

A liszt.nz-smartlife.hu egy palacsinta kalkulátor, ahol azt számolhatod ki, hogy mennyi palacsintát süthetsz az otthoni liszt mennyiségből, mert hogy Magyarországon nem csak wc papírból, de lisztből is felvásároltak az emberek. Külön köszönet ismeretlenül is a honlap készítőjének, hogy az én palacsinta receptem alapján számol a kalkulátor. Emiatt találtam erre a honlapra, mert feltűnt hogy rendszeresen jönnek látogatók innen a palacsintavilag.hu weboldalamra.

De úgy tűnik, az embereket kevésbé mozgatja meg a palacsinta, mint a wc papír, mert 2020.04.14-ig 935 látogatót mutat a számláló.

http://liszt.nz-smartlife.hu/

palacsinta kalkulátor

 

4. szabadelocsolni.hu

Mivel 2020 húsvét hétfőn kijárási korlátozás volt Magyarországon, így a hagyományos húsvéti locsolkodást csak az online térben lehetett megoldani. Ehhez nyújt segítséget a szabadelocsolni.hu, ahol versgenerátor segít kiválasztani a legszimpatikusabb locsolóverset és saját verset is lehet küldeni online a hölgyeknek.

A honlap tanulsága számomra, hogyha az embernek van egy ötlete, nem szabad kotlani rajta, hanem egyből meg kell valósítani, különben mire észbe kap, megvalósítja más. Nekem is megfordult a fejemben még márciusban, hogy idén valószínű nem lehet majd hagyományosan locsolkodni, ezért jó ötlet lehet egy online locsolós honlap létrehozása, de aztán idő hiányában nem lett belőle semmi.

https://szabadelocsolni.hu

szabadelocsolni

 

5. motto.suli.hu – Művészek az Otthoni Oktatásért

A járvány megfékezése érdekében bezártak a színházak és az iskolák is. A színészek így munka nélkül maradtak, a diákok pedig otthoni tanulásra kényszerültek. Ez a helyzet adta az ötletet Bíró Kriszta színésznőnek, hogy a színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segíthetik az online oktatást. Az ügy mellé állt Fullajtár Andrea színésznő, Ézsöl Andrea projekt menedzser, Kleb Attila fotográfus, a GetCloser Concerts művészeti vezetője, Seres Tamás rendező és Vető Balázs, a Fisherman’s ügynökség ügyvezetője.

A kezdeményezésnek egy betűszó lett a neve: MOTTO – Művészek az Otthoni Oktatásért. Készült a projekthez arculat, Facebook-oldal, YouTube-csatorna és internetes tárhely (weboldal), ahol kereshetőek a feltöltött videók évfolyamok, szerző és előadó szerint is.

A kezdeményezéshez nem csak számos színész, hanem már zenészek is csatlakoztak, és mindenki önkéntes alapon végzi a munkát.

Az első héten már több, mint 50 ezren nézték meg a videókat.

https://motto.suli.hu/

motto

6. koronavirus.hu

A koronavirus.hu domainnek elég érdekes a története. A koronavirus.hu-t január 21-én regisztrálta egy szemfüles magánszemély, amikor Magyarországon ez a téma még nem igazán volt felkapott, de a CNN-n és BBC-n már vezető hír volt. A magyar kormány a február 26-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy koronavirus.hu címen indít egy tájékoztató honlapot, ahol a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információkkal látja majd el a magyar lakosságot. Ekkor felkaptam a fejemet, hogy lehet, hogy most valaki kamatoztatni tudja, a gyorsaságát és jó pénzért el tudja adni a koronavirus.hu domain nevet? Kiderült, hogy nem erről volt szó, a kormány úgy jelentette be a koronavirus.hu weboldal indítását, hogy nem ellenőrizték, hogy szabad-e ez a domain név. Így a kormány weboldala végül a koronavirus.gov.hu néven indult el. Viszont ekkor a koronavirus.hu-n nem igen volt még tartalom, és eladásra kínálták. Nem tudni, hogy hányszor cserélt gazdát a domain név, és milyen áron, de jelenleg (2020.04.14-én) hírek szerepelnek rajta.

A weboldal tájékoztatója szerint a honlap az alábbi módon működik.

“1. A Honlap úgy nevezett RSS technológia (Rich Site Summary) felhasználásával működik. A technológia – és egyúttal a Honlap célja -, hogy megkímélje a Látogatót attól, hogy a fent megjelölt témakörrel kapcsolatosan végigkutasson valamennyi hírportált, internetes sajtóterméket, illetve más olyan releváns weboldalt, amely a témával kapcsolatban információkat tesz közzé. A Honlap követ meghatározott weboldalakat és az azokon fellelhető releváns információkat a Látogató részére megjeleníti.
2. Látogatót a Honlap – az adott cikkre kattintva – átirányítja a kiválasztott cikket közzétevő honlapra, így egyszerű utat biztosítva az adott cikk megtalálására és elolvasására.”

https://koronavirus.hu

 

koronavirus.hu

 

7. pandemia.hu

A pandemia.hu a koronavírus járvánnyal foglalkozik, az oldal 2020. februárjában indult. A honlapot Szuhi Attila üzemelteti, és az impresszum szerint ez a küldetése:

“Az oldalt A témával január közepén kezdtem el foglalkozni abból a célból hogy felhívjam a figyelmet a koronavírus-járványban rejlő veszélyekre. Célom a hiteles információszolgáltatás.”

A honlapon nagyon sok és friss információt lehet találni, a borsod24.com például azt írta, hogy “Pandemia.hu: nem hivatalos forrás, de néha több rajta a koronavírusos infó, mint az állami oldalakon”, és a pandemia.hu-n jelent meg az első nem hivatalos járványtérkép Magyarországról.

http://pandemia.hu/

pandemia.hu

 

7+1. coronavirus.jhu.edu/map.html

Dong Enseng, a Johns Hopkins Egyetem mérnöki karának betegségepidemiológiával foglalkozó elsőéves mesterszakos hallgatója január 22-én hozta létre ezt az oldalt, ahol térképes és grafikus formában lehet követni a koronavírus terjedését a világban. A weboldalt eredetileg a kutatóknak és néhány ezer látogatónak tervezték, de ma már több, mint 1 milliárd látogatója van naponta! Szinte mindenki az itt közölt valós idejű adatokra támaszkodik, a CNN-től a magyar kormányzati koronavírus-oldalig.

Az adatokat eleinte kézzel töltötték fel, de ma már az adatok nagy részét adatgyűjtő algoritmusok szedik össze a legkülönfélébb forrásokból. Az egyetem scriptjei olyan sűrűn ellenőrzik a források adatbázisait, hogy a frissítés gyakorlatilag valós idejűnek számít. Sokszor előfordult, hogy egy-egy ország első azonosított fertőzöttjei korábban megjelentek az oldalon, mint hogy a nemzeti hatóságok erről hivatalos bejelentést tettek.

A kutatócsoport persze a szolgáltatás miatt a figyelem középpontjába került. Máris kaptak kutatási támogatást a NASA-tól, hogy a járvány szezonalitását, illetve az éghajlat hatását vizsgálják.

forrás

https://coronavirus.jhu.edu/map.html

coronavirus.jhu

 

Ahogy a fenti példákból látszódik, voltak akiket a társadalmi felelősségvállalás motivált, voltak akik meglátták ennek a szomorú helyzetnek a humoros oldalát, és voltak akik az üzleti lehetőséget keresték, ami egyáltalán nem elítélendő, hiszen mindenkinek szüksége van bevételre, fizetnie kell a számláit, etetnie a gyerekeit.

Te találkoztál olyan weboldallal, amit a koronavírus ihletett? Írd meg kommentben!

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!