A link szónak több jelentése is van, először azzal a jelentésével kezdem, aminek köze van az internethez és keresőoptimalizáláshoz.

Link jelentése magyarul

A link egy angol szó, a link jelentése láncszem, kapcsolat, összeköttetés kommunikációs kapcsolat, csukló, kézelőgomb, fáklya.

A számos jelentés közül, az interneten használt link-nek a kapcsolathoz van köze.

Mi az a link? Link jelentése az interneten

A link egy olyan kapcsolat, amelynek segítségével egyik honlapról a másikra juthatunk.

A linkek általában más színnel vagy aláhúzással vannak jelölve, onnan láthatja az olvasó, hogy az adott kifejezésre kattintva másik weboldalra juthat, ahol feltehetőleg az adott kifejezéssel kapcsolatos témáról olvashat.

Itt egy példa:

Ha a web jelentéséről szeretnél olvasni, kattints ide.

Ahogy látod a “web” és “ide” szavak kék színűek lettek, ez jelzi, hogy ezek linkek, és ha rájuk kattintasz, akkor a Web jelentése cikkemet éred el.

Link nem csak szöveg lehet, hanem kép is.

Például ha az alábbi képre kattintasz, szintén a Web jelentése című cikkre jutsz.

web jelentése

Linkek fajtái

  1. Belső linkek: amikor az adott link ugyanazon honlap egy másik oldalára mutat. Lásd a korábban említett Web jelentése cikket, ami szintén a profiseo.hu oldalon található, de belső linknek számítanak a menüpontok is.
  2. Kifelé mutató linkek: amikor egy link egy másik honlapon lévő tartalomra mutat, mint például ez, amelyik a randiportal.hu oldalamra mutat.
  3. Külső linkek: azok a linkek, amelyek mások weboldaláról a mi weboldalunkra mutatnak.

Keresőoptimalizálási szempontból mindhárom fajta linknek fontos szerepe van.

Linkkel kapcsolatos kifejezések

Bár a link egy angol szó, a magyar nyelvbe már teljesen beépült, például használnak olyan kifejezést, hogy “belinkelem ezt az oldalt“, és egyéb szóösszetételben is lehet a link szóval találkozni:

  • Linkmegosztó: olyan oldalak, melyek direkt azzal a céllal jöttek létre, hogy a linkjeinket megoszthassuk, például linkekneked.hu.
  • Link katalógusok: olyan tematikus oldalak, ahova weboldalunkat, linkjeinket beregisztrálhatjuk, például a lap.hu oldalak.
  • Linképítés: mikor tudatosan dolgozunk azon, hogy minél több külső link mutasson a weboldalunkra. A linképítés lényegéről itt tudsz olvasni.
  • Linkcsere: mikor én adok egy linket egy másik honlap tulajdonosnak, aki szintén ad egy linket az én honlapomra.

 

Tudtad, hogy a linkek miatt nevezik a webet világhálónak?

A linkek teszik lehetővé, hogy a web egyik pontjáról egy teljesen különböző pontjára jussunk, hasonlóan a pókhálóhoz, amelynek minden száláról el lehet jutni bármelyik másikra.

mi a web

 

A link szó a magyar nyelvben is megtalálható, például “ez egy link ember“. Ebben az esetben a link jelentése, hogy megbízhatatlan, komolytalan, szélhámos, azaz “ez egy megbízhatatlan ember“. A link ezen jelentésének semmi köze az interneten használatos link szóval!

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!