Weboldal, webshop, webdesign, webkamera,  bizonyára mindenki találkozott már ezekkel a szavakkal.  De vajon tudja-e mindenki, hogy mi az a web pontosan? Mi a web jelentése?

Web jelentése

Web egy angol szó, eredeti jelentése háló, pókháló, szövet, gerinc.

Látjuk, hogy több különböző jelentése is van a web szónak, a legtöbb esetben a világhálóra gondolunk, amikor a webet emlegetjük.

A világháló angolul World Wide Web, de használatos még a WWW rövidítés, vagy önmagában a Web kifejezés.

Mi a web?

A web egy internet hozzáférési mód, egy hálózat, ahol a hálózatba kapcsolt számítógépeken információkat helyezhetünk el, ami mindenki számára hozzáférhető, aki a világhálóhoz csatlakozik. Ezek az információk lehetnek szövegek, képek, videók, hanganyagok amelyeket honlapokon, weboldalakon találhatunk meg webböngésző programok segítségével.

A honlapok leglényegesebb tulajdonsága, hogy más, a világhálón fellelhető dokumentumokra (esetleg ugyanazon dokumentum más pontjára) utaló mutatókat, kapcsolódási pontokat, azaz linkeket tartalmaznak. Ezek a linkek adják a rendszer háló jellegét, hasonlóan a pókhálóhoz, amelynek minden száláról el lehet jutni bármelyik másikra. A weben is a linkek segítségével pár kattintással a web egy teljesen különböző pontjára juthatunk, nem mellesleg a linkeknek fontos szerepe van a keresőoptimalizálásban is.

A linkekről bővebben ide kattintva tudsz olvasni!

mi a web

Web eredete

A Web alapelveit Tim Berners-Lee, a CERN részecskefizikai kutatóközpont munkatársa dolgozta ki 1989-ben. Eredeti célja az volt, hogy a különböző intézményekben világszerte dolgozó kutatók hozzáférjenek egymás információihoz, kutatási eredményeihez.

 

Web 2.0

A Web 2.0 olyan szolgáltatásokat jelent, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. A felhasználók beszélgetnek egymással, híreket, információkat, képeket, videókat osztanak meg egymással, ajánlanak egymásnak.

Tipikus Web 2.0 szolgáltatások

  • közösségi média, pl. facebook
  • videomegosztó oldalak, pl. youtube
  • blogok
  • fórumok
  • aukciós oldalak, pl. vatera
  • wikipedia

 

Mi a különbség a web és az internet között?

Az internet a globális világháló, azaz számítógépek és számítógépes hálózatok összekapcsolt hálózata.

A Web az internet egyik szolgáltatása, mely segítségével böngészhetünk a weboldalak között. A Weben kívül az internetnek vannak egyéb szolgáltatásai is, mint például az e-mail, vagy az FTP.

 

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!