Számos cég ajánl linképítési szolgáltatást, és felmerülhet a kérdés, hogyan lehet a linképítést ellenőrizni, hogyan lehet meggyőződni róla, hogy a honlapunkra mutató linkek valóban elkészültek. A linképítés ellenőrzéséhez mutatok most be néhány egyszerű módszert.

 

1.Linképítés ellenőrzése – kérdezd meg a szolgáltatót

Ez lehet banálisnak tűnik, de egész egyszerűen attól, aki a linképítést végezte, kérd el azon honlapoknak, és aloldalaiknak listáját, ahova a honlapodra mutató linket elhelyezte. Ezt követően fel tudod keresni, minden egyes honlapot, és le tudod ellenőrizni, hogy valóban ott van-e a honlapodra mutató link.

 

 

2. Linképítés ellenőrzése – Search Console (webmestereszközök) adatai alapján

A Search Console az egyik leghasznosabb SEO eszköz, és szerencsére a honlapunkra mutató linkeket is mutatja. Menj be a Search Console-ba, és a Keresési forgalom / Az Ön webhelyére mutató linkek menüpontban láthatod a honlapodra mutató linkek listáját. Ezeket le is tudod tölteni csv formátumban, ahol már nem csak a linket adó honlap domain neve szerepel, hanem az adott adott aloldal pontos url-je. Így végig látogathatod az összes cikket, ahonnan linkelték a weboldaladat.

linkek ellenőrzés search console

Azt mindenképpen tudnod kell, hogy időbe telik, mire a Search Console adatok között megjelennek az új linkek, ez több hét is lehet. Tehát ha a linképítő cég azt mondja Neked, hogy múlt héten kihelyezte a linkeket, és Te még nem látod őket a Search Console adatok között, nem jelenti azt, hogy ne kerültek volna ki.

Ha esetleg még nem használod a Search Consolet, javaslom mi hamarabb regisztráld a honlapodat, Search Console regisztráció leírását itt találod.

 

 

3. Linképítés ellenőrzés – Link ellenőrző szoftverek

Léteznek olyan programok, ingyenesek és fizetősek is, amikkel ellenőrizni lehet egy honlapra mutató linkeket. Míg a Search Console-ban csak a saját honlapodra mutató linkeket tudod ellenőrizni, addig ezen szoftverek segítségével akár konkurens honlapok linkprofilját is meg lehet nézni. Nagyon egyszerűen műkődnek, csak be kell írni a honlap címét, megnyomni egy gombot, és kilistázza a honlapra mutató linkeket. Ne lepődj meg, ha nem fog 100%-ig egyezni a lista a Search Console adatokkal, és itt is él, hogy időbe telik, mire az új linkek megjelennek a listában.

Linképítés ellenőrző szoftverek:

https://www.european-business-connect.net/URLs.php

https://siteexplorer.info/

https://ahrefs.com/

 

 

4. Linképítés ellenőrzés – Eredmények

A legjobb módszer a linképítés ellenőrzésére a honlap eredményeinek vizsgálata. Ha nőtt a kattintások száma, többször jelenik meg a honlap, javulnak a helyezések, akkor minden szuper. Végső soron ez a fő cél, emiatt foglalkozunk linképítéssel. Ha ez rendben van, akkor szerintem nem is annyira lényeges, hogy a honlaptulajdonos azt vizsgálja, hogy hány és milyen linkeket építettek. De azért itt is időre van szükség, mint a keresőoptimalizálásban általában, mire látványosak lesznek az eredmények. Persze vannak kivételek, mint például amit a linkek ereje esettanulmányban leírtam.

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!