Hogyan kerülhet 2 nap alatt a Google első oldalára egy teljesen új weboldal?

Lehet elsőre elképzelhetetlennek tűnik, de valóban megtörtént! Ebben az esettanulmányban bemutatom hogyan jutott a weboldalam a domain regisztrációt követő második napon a Google első oldalára!

Így kezdődött

Már nem emlékszem honnan jött az ötlet, de egyszer csak kipattant a fejemből, hogy kéne csinálni egy weboldalt a Valentin-napról. Készítettem egy  kulcsszó kutatást, láttam, hogy sokan keresnek erre a témára, és ez alapján döntöttem úgy, hogy akkor meg is csinálom ezt a weboldalt.

A valentinnap.info domain-t 2017/01/25-én vásároltam, ahogy a lenti printscreen-en is látszik.

valentinnap domain

Kísérletnek szántam ezt az új honlapot, mivel tudom, hogy időre van szükség, hogy a Google egyáltalán indexeljen egy új honlapot, elkezdje megjeleníteni a keresőben, és ahhoz főleg, hogy az első oldalon hozzon egy új weboldalt. Kíváncsi voltam, ha három héttel Valentin-nap előtt készítek egy új honlapot, milyen eredményt lehet elérni ilyen rövid idő alatt, és igazán nem számítottam arra, ami történt!

Azt szeretném tisztázni, hogy a valentinnap.info domain név nem volt korábban használatban, nem voltak rámutató linkek, tehát nem a domain előélete van az eredmények hátterében.

A domain regisztrálása után 2 nappal, azaz 2017. január 27-én ez a weboldal nem csak hogy megjelent már a Google találati listában, hanem a Google első oldalán jelent meg, és még látogató is érkezett a weboldalra a Google-ból!

Az alábbi képen láthatod a Search Console adatokat, hogy hányszor jelent meg a Google találati listájában, és hogy kattintás is született. (Kattints a képre nagyobb méretért!)

Google első oldal, kattintás

Az alábbi képen azt láthatod, hogy milyen oldalakat jelenített meg a Google két nappal a domain vásárlása után és hányadik helyen. (Kattins a képre a nagyobb méretért!)

Google első oldal, helyezések

Hogyan értem el, hogy a weboldal két nap alatt a Google első oldalára kerüljön?

Az eredmény a keresőoptimalizálásnak köszönhető, az alábbiakban leírom a pontos lépéseket, ami a Google első oldalára vitte a weboldalt.

Az első dolog amire szükség volt, hogy a Google indexelje a honlapot, mert amíg nem indexeli, addig esélyem sincs a keresési találatok között megjelenni.

1.Google első oldal lépésről lépésre – Téma választás és domain név

A honlap témája nagyon konkrétan van megválasztva, egy viszonylag szűk, jól behatárolható témáról szól, a Valentin-napról. Ehhez megfelelő domain nevet választottam, a domain név megegyezik a legfontosabb kulcsszavammal. Ha mondjuk a szeretemaparom.hu domain nevet választom, valószínű nem jelenek meg ilyen gyorsan a Valentin-napi kulcsszavakra.

2. Google első oldal lépésről lépésre – Weboldal készítés

2.1. Elkészítettem a weboldalt, wordpress-szel. Semmi extrára nem kell gondolni, ingyenes sablont és ingyenes képeket használtam.

2.2. A weboldalra két nap alatt 10 bejegyzést készítettem, (azóta születtek újabbak is), és ezeknek a bejegyzéseknek a témáját a kulcsszó kutatás alapján határoztam meg. Természetesen mindegyik bejegyzés szövege keresőoptimalizáltan van megírva, és törekedtem a minőségi tartalomra, például minden cikkben használtam képeket, illusztrációkat. Elkészítettem pár Valentin-napi ételt, amiket lefotóztam, így kerültek fel egyedi képek is, nem csak ingyenesen használhatók.

2.3. A cikkeket téma szerint kategóriákba rendeztem, természetesen ezek a kategóriák is a kulcsszó kutatás alapján lettek meghatározva, és minden témához létrehoztam egy gyűjtőoldalt.

2.4. A weboldalon elvégeztem minden szükséges keresőoptimalizálási beállítást, beleértve title, meta description beállításokat is, elhelyeztem belső linkeket a témában egymáshoz kapcsolódó aloldalak között.

3. Google első oldal lépésről lépésre – Honlap regisztrálás

3.1. Regisztráltam a honlapot a Google Analyticsben.

3.2. Regisztráltam a honlapot a Search Console-ban, (Webmestereszközökben).

3.3. A Search Console-ba feltöltöttem XML webhelytérképet.

3.4. Minden aloldalhoz elküldtem az indexelési kérelmet. Az alábbi képen látszódik, hogy ez 01/26-án történt meg.

Google indexelés, valentinnap

4. Google első oldal lépésről lépésre – Közösségi média

4.1. Létrehoztam egy facebook oldalt, ahol megadtam a weboldal url-ét, és megosztottam az egyik cikket a facebookon.

4.2. Létrehoztam egy pinterest oldalt is, ahol szintén megadtam a weboldal linkjét, és a weboldalon lévő képeket mind pineltem a pinterest oldalra.

5. Google első oldal lépésről lépésre – Linképítés

5.1. Megosztottam egy cikket a propeller.hu-n.

5.2. Elhelyeztem a weboldal linkjét a saját Google+ profilomban.

5.3. Két témába vágó saját honlapomon elhelyeztem linket, ami a valentinnap.info-ra mutat.

És láss csodát, két nap múlva megjelentek az adatok a Search Console-ban! És milyen adatok! Nem csak indexelte a Google a weboldalamat az indexelési kérelem után 1 nappal, hanem első oldalon jelenítette meg, és még látogatót is küldött!

Bevallom őszintén engem is meglepett ez a gyorsaság, mert mikor az első honlapomat a fogyascoachinggal.hu -t  készítettem még évekkel ezelőtt, akkor a honlap indítása után hónapokkal se volt a weboldal indexelve, első oldalon meg pláne nem jött egy kulcsszóra sem. Igaz, akkor még fogalmam sem volt, hogy mit kéne csinálni.

Az különösen meglepett, hogy a Search Console ilyen gyorsan mutatott adatokat. Új weboldal esetén eddig mindig több hétre volt ehhez szükség, és mikor korábban használatban lévő, linkekkel rendelkező domain-t regisztráltam, akkor is minimum egy hét volt, mire láttam adatokat.

Ennyivel hatékonyabbnak lehet lenni, ha az ember ismeri a Google-t és használja a keresőoptimalizálási technikákat.

Fontos információ!

Mióta megjelent ez a cikk, többen jelezték, hogy rákerestek “Valentin-nap” kulcsszóra és nem találták a valentinnap.info -t a Google első oldalán. Valóban nem jelenik meg első oldalon a Valentin-nap kulcsszóra, nem akarok senkit megtéveszteni, én ezt sosem állítottam. A fenti statisztikákból is látszik, hogy kisebb keresésű, úgynevezett long tail kulcsszavakra jelent meg. Igen, tudom, hogy ezekre könnyebb előre kerülni, mint egy olyan erős kulcsszóra, mint mondjuk a Valentin-nap,  de úgy gondolom, hogy 2 nap alatt a Google első oldalára kerülni bármilyen kis kulcsszóra is eredmény! Valójában egy új weboldalnak először másra nincs is esélye, csak a kis keresésű kulcsszavakra előre kerülni. Például nem rég vki ezt írta büszkén egy facebook csoportban: “Ma reggelre az alig 2 hónapos honlapomon az egyik kulcsszavam az első oldalra került!” És jogosan örült, mert több hónapba is beletelik, mire egy új honlap a keresőben beindul, tehát két nap alatt ne számítson senki több ezres látogatottságra. Nem mindegy, hogy két nap után elkezdi a Google megjeleníteni a weboldaladat, akár már az első oldalon is, vagy hetekig arra vársz, hogy egyáltalán indexelje az oldaladat, és kezdjen egy-két kulcsszóra megjeleníteni. Annyiról van szó, hogy ennek a weboldalnak sikerült most jól elkapnia a rajtot, és remélhetőleg 2018 Valentin-napra megjön a több ezres látogatottság is.

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!