Mik a Google keresőoptimalizálás legfontosabb lépései, és miért éri meg honlaptulajdonsként foglalkoznod vele?

A legtöbb ember az interneten tájékozódik ha vásárolni szeretne egy terméket vagy szolgáltatást. Magyarországon az internetezők több mint 90%-a Google keresőt használja, ezért a témád iránt érdeklődő embereket, potenciális vásárlókat a Google keresőmotor segítségével tudod a honlapodra terelni. A Google keresőoptimalizálás segít abban, hogy a honlapod jó helyen szerepeljen a Google találati listájában, így az internetezők megtalálják és rákattintsanak.

Mi az a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás azon tevékenységek összeségét jelenti, amiket abból a célból végzünk, hogy egy weboldal az internetes keresők találati listájában minél előrébb kerüljön, és minél több a téma iránt érdeklődő látogató kattintson a honlapra.

Google keresőoptimalizálás a gyakorlatban

Az alábbiakban megtalálod a legfontosabb keresőoptimalizálási tanácsokat a Google útmutatója alapján. Ez az útmutató nem tartalmaz titkokat és trükköket, amelyekkel egy weboldal automatikusan a Google keresési találatainak élére kerül (mivel nincsenek is ilyen titkok, trükkök), viszont segítenek abban, hogy a keresőmotorok könnyebben tudják feltérképezni és indexelni a webhely tartalmát. Mivel sok weboldal tulajdonos nem alkalmazza ezeket a tanácsokat, már ezek alkalmazása is segíthet több látogatót szerezni a Google keresőből.

1.Indexeltesd a honlapodat!

Amíg nem szerepel a honlapod a Google indexében, addig a találatok között sem fogja megjeleníteni! A Google keresőrobotjai elvileg automatikusan feltérképezik az internetet, felkutatják az új weboldalakat és indexelik őket, de egy új weboldalnál ez akár több hétbe is telhet, ezért érdemes ezt a folyamatot felgyorsítani az alábbi módszerekkel:

 • regisztráld a honlapot a Google Search Console ingyenes eszközébe, erről leírást itt találsz 
 • tölts fel webhelytérkpet a Search Console-ba
 • szerezz linkeket, amik másik honlapokról a weboldaladra mutatnak
 • oszd meg a honlapodat a közösségi médiában (pl. facebook, pinterest)

TIPP! Ne zárd ki a keresőrobotokat a honlapodról! A webfejelesztők gyakran kizárják a keresőrobotokat a weboldal fejlesztése, átalakítása alatt és amikor elkészül a honlap, ezt a tiltást elfelejtik levenni. Ez banálisnak tűnik, de mégis sokszor előfordul, rengeteg olyan honlappal találkoztam, ahol e miatt nem jelent meg a honlap a Google keresőben. A Google indexelés ellenőrzéséről itt tudsz olvasni.

2. Title beállítása

A title az aloldal címét jelenti, de nem feltétlenül egyezik meg azzal, amit a weboldal tetején címként látunk. Viszont ez a cím jelenik meg a keresési találatok között, ezért fontos, hogy a title figyelemfelkeltő legyen, ami a látogatókat kattintásra ösztönzi.

title, meta description

Ezen kívül az is fontos, hogy minden aloldalnál egyedi legyen, sajnos vannak még olyan weboldalak ahol egy title-t használnak az összes aloldalra, pedig minden aloldalon más tartalom van, így a tartalomhoz illő title szükséges mindegyikhez.

Arra is figyelni kell, hogy a title pontosan írja le, mi van az adott aloldalon. Webáruházaknál gyakran előfordul, hogy a title csak annyi, hogy “epres”. Tegyük fel egy csoki webáruházról van szó, és a honlapon lévő látogató számára lehet egyértelmű, hogy ez epres csokit jelent, de aki a Google találati listában csak annyit lát, hogy “epres” nem fogja tudni, hogy epres csoki, epres turmix, epres parfüm vagy micsoda van az adott aloldalon.

3. Meta leírás (meta description)

A meta leírás a találati listában a title alatt jelenik meg. Itt bővebben le tudod írni, hogy miről szól az adott aloldal, és meg tudod győzni a látogatót, hogy a Te honlapodra kattintson!

A meta leírás:

 • egyedi legyen minden aloldalon
 • ne legyen túl általános, például “ez egy cikk a Google keresőoptimalizálásról” nem jó
 • ne legyenek kulcsszavak felsorolva mint pl “flamenco, flamenco tanfolyam, flamenco tánc, flamenco tánctanítás, flamenco táncoktatás, flamenco oktatás, flamenco tanítás, flamenco workshop,”

Vevőszerző meta leírásról bővebben itt tudsz olvasni

4. Használj címsorokat!

A címsorok (heading) segítik áttekinthetőbbé tenni a honlap tartalmát.

Ezek a weboldal kódjában H1, H2, H3 stb. jelöléssel szerepelnek, ezért nem csak szövegszerkesztési elemekről van szó, tehát nem csak nagyobb és vastagabb betűvel jelenik meg a szöveg, hanem a keresőrobotok számára információval szolgálnak a cikk főbb elemeiről, ezért nagy jelentősége van, hogy mi szerepel címsorként a cikkben.

Egy aloldalon mindig csak egy H1 legyen, az aloldal címe.

Mivel ezek az elemek adják meg a tartalom struktúráját, ezért figyelj a sorrendre. H2 alpontjai H3 legyen, és ne H6.

Ha wordpress weboldalad van, a Kiemelés 1, Kiemelés 2 stb. elemek kiválasztásával tudsz címsorokat létrehozni.

címsorok

5. Használj keresőbarát URL-eket!

Az URL-ek értelmes szavakból álljanak és ne legyenek túl hosszúak. A látogatókat zavarhatják a túl hosszú URL-ek, és amelyek kevés felismerhető szót tartalmaznak. Ha az URL tartalmaz kulcsszót, az több információt ad a látogató számára, mintha csak egy azonosítót, mint ezen a példán.

https://www.fotomarket.hu/product.php?pid=34209

 • A szavak kötőjellel legyenek elválasztva! Semmiképpen sem aláhúzással, vagy egyéb más írásjellel.
 • Nem tartalmazzon ékezetes betűket!
 • Olvasható legyen!
 • Írja le az adott aloldal tartalmát a látogatók és keresőrobotok számára.
 • Nem legyen túl hosszú! Az Internet Explorer maximum 2048 karakter hosszú url-t képes megjeleníteni, a keresőbarát url ennél sokkal, sokkal rövidebb kell, hogy legyen.

Keresőbarát URL-ről bővebben itt tudsz olvasni!

6. Legyen áttekinthető a weboldal struktúrája!

Fontos, hogy a látogatók és a keresőmotorok is könnyen megtalálják a honlapon belül amit keresnek, ne kelljen túl sok menüponton végigkattintatni.

weboldal navigáció

 

A honlap összes aloldala legyen elérhető linkeken keresztűl, a legfontosabb aloldalakat a főoldalról közvetlenül lehessen elérni!

A linkek szöveges linkek legyenek, ne egy képre kattintva lehessen eljutni egy másik aloldalra!

7. Használj linkeket!

Ebben a cikkben is már több linket láthattál, ahol másik cikkeimre hivatkozom. Ez hasznos a látogatók számára is, ha bővebben akarnak olvasni egy témáról, akkor megtehetik, ezáltal több időt töltenek a honlapomon és keresőoptimalizálási szempontok miatt is előnyös. Ilyen belső linkek lehetnek például a cikkek végén a kapcsolódó cikkek rovat, vagy egy webáruházban a kapcsolódó termékek megjelenítése.

A linkben látható szövegnek is fontos szerepe van, ez az úgy nevezett horgonyszöveg. Az ideális horgonyszövegből kiderül a felhasználók és a Google számára, hogy milyen oldalra hivatkozik az adott link. Tehát a “kattints ide” vagy “ezen az oldalon” és hasonló horgonyszövegeket érdemes kerülni.

Az is fontos, hogy a linkek a felhasználók számára jól észrevehetőek legyenek, általában más színnel vagy aláhúzással szokták a linkeket jelölni.

8. A képeket is keresőoptimalizáld!

A képek keresőoptimalizálásól sokszor megfeledkeznek, pedig a Google keresőben lehet külön a képekre is keresni, és bizonyos témáknál kifejezetten képekre keresnek az internetezők, mint például recepteknél. Ha csak illusztrációként használsz képeket, akkor is fontos a képek keresőoptimalizálása mert a képek segítik megérteni a keresőrobotok számára az adott aloldal tartalmát.

 • a kép file neve írja le, hogy miről szól a kép, tehát ne az legyen, hogy image52364.jpg, hanem google_keresooptimalizalas.jpg
 • add meg az alternatív szöveget is a képhez

A kódban így fog kinézni:

<img src=”https://profiseo.hu/wp-content/uploads/2018/05/google_keresooptimalizalas1.png” alt=”google keresőoptimalizálás” title=”google keresőoptimalizálás”>

9. Érdekes és hasznos tartalmat készíts a látogatóknak!

Fontos, hogy a keresőrobotok is értsék és szeressék a honlapodat, de ne feledd, hogy a weboldaladat a látogatóknak készíted! A látogatók fogják olvasni, ők fognak Tőled vásárolni, nem a keresőrobotok. Van egy jó hírem,  ha a látogatók szeretik a honlapodat, a Google is fogja!

Ugyanis a Google abból tud bevételt csinálni, ha minél többen használják a Google keresőt, ezt pedig úgy tudja elérni, ha olyan találatokat ad az internetezőknek, amivel elégedettek.

Kulcsszókutatás segítségével ki tudod deríteni, hogy mi érdekli az embereket, mire keresnek az interneten, és ezekre a kérdésekre, problémákra kell érdekes és hasznos tartalmat készíteni a honlapodon!

felhasználói élmény

10. Legyen mobilbarát a honlapod!

Egyre többen interneteznek mobilról. Ha nem kezelhető könnyen a honlapod mobilról, a látogatók el fognak menni róla, azaz nem Nálad fognak vásárolni. És ha azt látja a Google, hogy a honlapodról elkattintanak a látogatók, akkor nagy eséllyel hátrébb fog sorolni a találati listában, ezért fontos, hogy mobilról is könnyen kezelhető legyen a weboldalad.

Az alábbi linken tudod ellenőrizni, hogy mobilbarát-e a honlapod:

https://search.google.com/test/mobile-friendly

Milyen eredményeket lehet elérni a Google keresőoptimalizálással?

Nézd meg ezt az esettanulmányt, ahol bemutatom hogyan került a honlapon 10 perc alatt Google első helyére!

Ha szakemberre szeretnéd bízni a Google keresőoptimalizálást, keress telefonon vagy e-mailben.

Kerekesi Éva

SEO szakember

30/292-1566

eva@profiseo.hu

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!