Ma már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket a Google napi használata nélkül. Nem csak szöveges tartalmat, hanem a Google képkeresőnek köszönhetően képeket is kereshetünk gyorsan és könnyedén. Képkereséssel sokszor könnyebben találhatjuk meg amit keresünk, például ha receptet keresek, mindig kép keresést csinálok, az adott étel képeire keresek, és a legjobban kinéző étel receptjére kattintok. Ismerkedj meg a képalapú kereséssel, és használd hatékonyabban az internetet!

Képalapú keresés

A Google böngésző tetején kattints a “Képek” feliratra, és így a böngésző átvált képkeresésre.

google kép keresés

Vagy menj a  https://images.google.com oldalra.

Itt hasonlóan a szöveges keresésekhez írd be, hogy milyen témájú képeket keresel, majd nyomd meg az entert és már kész is, a Google kilistázza az adott témájú képeket.

Google speciális képkeresés

Ha egyéb szempontokat is meg szeretnél adni a kép keresésnél, például kizáró kulcsszavakat, kép méret, szín vagy file formátum, akkor a Google részletes képkeresőjét használd.

Ehhez menj erre az oldalra https://www.google.com/advanced_image_search, és add meg a keresési feltételeket, majd nyomj az oldal alján lévő “Speciális keresés” gombra.

Google speciális képkeresés

Kép keresés méret alapján

A speciális vagy részletes képeresővel van lehetőség méret alapján is képet keresni. De ha a kép méretén kívül nem akarsz egyéb szempontok szerint is szűrni, van egy egyszerűbb módszer.

  • Írd be a Google keresőbe, hogy milyen képet keresel.
  • A találatok közül válaszd ki azt a képet amelyik szimpatikus, és kattints rá. Itt további információkat fogsz látni az adott képről.
  • Kattints a “Keresés kép alapján” linkre.
  • A kép mellett kiválaszthatod, hogy milyen egyéb méretben szeretnéd a képet.

kép keresés méret alapján

 

Google fordított képkereső – Google keresés kép alapján

A fordított képkeresés azt jelenti, hogy van egy képed, és azt akarod megkeresni hogy ez a kép milyen weboldalakon szerepel az interneten, illetve az ehhez a képhez hasonló képeket tudsz keresni.

A Google fordított képkeresőt több féle képpen tudod használni.

1.Egér jobb gomb használatával

Chrome és Firefox böngésző esetében vidd a kurzort a kép felé, és kattints rá az egér jobb gombjával. Ekkor megnyílik egy menü, és itt válaszd ki a “Képkeresés ezzel Google” menüpontot.

Google fordított képkereső

2. Fordított kép keresés url alapján

  • Menj az images.google.com oldalra.
  • Kattints a fényképező ikonra.
  • Másold be a kép linkjét, url-jét és máris indul a keresés.

kép keresés url alapján

Ha a kép, ami alapján keresni szeretnél nem egy honlapon van, hanem a gépedre lementve, válaszd a “Kép feltöltése” menüpontot és ide töltsd fel a képet a gépedről.

 

Mire jó a Google fordított képkereső?

Ezzel a módszerrel ellenőrizni tudod, hogy a saját képedet használja-e más esetleg jogtalanul a weboldalán. Ha igen, fel tudod venni az illetővel a kapcsolatot és kérheted a kép eltávolítását, vagy felhasználhatod linképítésre. Azt mondod az illetőnek hogy felhasználhatja a képedet, de linkkel hivatkozzon a honlapodra, mint a kép forrására.

Ezt a módszert egyébként a képügynökségek is alkalmazzák, ezért nem érdemes olyan képet használni a honlapodon amihez nincsen jogosultságod, mert nagyon könnyen lebukhatsz. A kép tulajdonosa jobb esetben csak kéri a kép eltávolítását, rosszabb esetben kártérítést kell fizetni a kép jogosulatlan használatáért.

A fordított képkeresőt arra is használhatod, ha egy adott képhez hasonló képet szeretnél találni, vagy az adott képet másik méretben.

Google képkereső műkődése

Amikor rákeresünk valamire a Google-ben, az algoritmus a kép címe, és a kép file neve alapján igyekszik megtalálni a találatokat. Ezért is fontos egy weboldalon a képek keresőoptimalizálásával is foglalkozni, és a képek file nevét feltöltés előtt a megfelelő kulcsszóval elnevezni, tehát nem a fényképezőgép által adott DSC235470, vagy logo.jpg névvel feltölteni.

Viszont ha csak ezt figyelné a Google, könnyen becsapható lenne az algoritmus, elég lenne egy virágot ábrázoló képet úgy elvezni hogy autó, és megjelenne a virágot ábrázoló kép az autó képekre történő kereséseknél.  Ezért a Google azt is figyeli a minél relevánsabb találatok érdekében, hogy milyen weboldalon szerepel az adott kép és hogy milyen a szövegkörnyeztet. Minél inkább passzol a kettő, annál nagyobb az esély, hogy előkelő helyen fog szerepelni a kép és az aloldal is a találati listában.

Hogyan műkődik a képkeresés a gyakorlatban? Nézd meg az alábbi videón!

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!