Az internetes keresőkről középiskolai élményem jut eszembe, amikor még az internet nem létezett Magyarországon.

Nagyon utáltam szótárazni az angol órán, lapozgatni a nehéz szótárakat, és olyan sokáig tartott, mire megtaláltam a keresett szót, aztán kezdhettem előröl a keresgélést a következő ismeretlen szónál.

Ma csak beírom a szót a számítógépembe, megnyomom az entert és fél másodpercen belül ott a válasz. Fél másodperc alatt egyet nem tudnék lapozni a szótárban, az internetes keresők meg több milliárd honlap információiból fél perc alatt megadják nekem a választ gyakorlatilag bármilyen kérdésre!

Hogyan működnek az internetes keresők? Hogyan képesek ilyen gyorsan választ adni?

A gyors válasz az internetes keresőmotorok munkájának köszönhető. A keresőmotorok egyik része a linkeket követve pásztázza a weboldalakat és letölti a tartalmukat, a másik részük pedig elemzi az adatokat, idexeli őket. Amikor rákeresel valamire a neten, akkor a keresés nem valós időben zajlik, tehát a keresőrobotok nem abban a pillanatban kezdik el átfésülni a netet, hanem a korábban indexelt tartalmak közül generálják a találatokat.

 

Internetes keresők típusai

Internetes keresőknek kétféle típusa van.

 1. Keresőrobot-bázisú keresők – ebben az esetben automatizált keresőrobotok építik fel azt az adatbázist, amiben folyik a keresés, ilyen például a Google, Yahoo, Bing, Duck Duck Go.
 2. Épített adatbázis alapú keresők – ebben az esetben az adatbázist nem robotok építik, hanem emberek, jó példa a könyvtárak vagy a különböző árukereső oldalak, ahova regisztrálni kell, nem kerülnek be automatikusan az adatok.

 

Legnépszerűbb internetes keresők

internetes keresők

Google

A legelterjedtebb kereső az egész világon, Magyarországon a keresések több, mint 90%-a Google-n keresztűl történik.

A Google küldetése, hogy a világ információit rendszerezze és általánosan elérhetővée és felhasználhatóvá tegye.

A Google egyik alapeleve, hogy a felhasználó az első, és céljuk a legjobb felhasználói élmény nyújtása. Ennek érdekében adatot gyűjtenek a felhasználókról, ami lehetővé teszi, hogy személyre szabjanak szolgáltatásokat és megkönnyítsék az internetezést, de ugyanakkor aggályokat is felvet, mert visszaélésre ad lehetőséget.

Azt az elvet, hogy a Google számára a felhasználó az első, érdemes minden honlap tulajdonosnak szem előtt tartania, ha azt szeretné, hogy a Google sok látogatót küldjön a honlapjára.

A Google nem csak kereső, hanem számos egyéb szolgáltatása is van, mint például:

 • Gmail
 • YouTube
 • Google Maps
 • Android

A honlap tulajdonosok és keresőoptimalizáló szakemberek számára pedig elengedhetetlenek a Google alábbi szolgáltatásai:

 

Yahoo!

A Yahoo! a 90-es években a legnépszerűbb kereső volt, de mára már hátrébb szorult. Az USA-ban még mindig a harmadik a keresők között, Magyarországon kevésbé használják. A Yahoo!-nak is vannak egyéb szoltáltatásai, mint például e-mail, messsenger, hírek. Manapság a leginkább a hírportál jellege miatt látogatják az internetezők.

 

Bing

A Bing a Microsoft keresője és az egyik legfiatalabb, ennek ellenére folyamatosan növekszik, aminek a legfőbb oka, hogy a Windows operációs rendszerrel rendelkező számítógépekre, okostelefonokra, előre feltelepítik a Binget.

 

Duck Duck Go

A Duck Duck Go az egyik legjobban növekvő kereső, bár jelenleg még kicsi a részesedése. Érdekessége, hogy a keresési találatokat a saját keresőrobotjuk mellett egyéb források alapján állítja össze, például Wikipedia, Yahoo!, vagy Bing.

A Duck Duck Go abban is eltér a többi keresőtől, hogy az első oldalon 30 db találat szerepel, míg a többi keresőnél csak 10. Felhasználói szempontból én ezt kedvezőnek találom, mert egy gördítéssel sokkal több találatot látni kattintás nélkül.

A Duck Duck Go fő filiozófiája, hogy nem gyűjt adatokat a felhasználókról, nem tárolja a keresési előzményeket, leginkább ennek köszönhető, hogy egyre többen választják. Ezt az elvét igyekszik minél hangosabban hirdetni, és szembe állítja magát a Google-val.

duck duck go vs google

A Google követ Téged. Mi nem.

Yandex

Yandex Oroszországban a legelterjedtebb kereső, ott többen használják, mint a világ legnépszerűbb keresőjét, a Google-t. A Yandex Oroszország mellett Belorussziában, Ukrajnában és Törökországban is jelentős piaci részesedéssel rendelkezik, és nem akar itt megállni, célja a nyugati piacokra is betörni.

Magyar internetes keresők

Bármilyen meglepő, de Magyarországon is fejlesztettek internetes keresőket, bár ezek nem igazán tudták felvenni a versenyt a kereső óriásokkal, és nem terjedtek el.

Néhány a magyar internetes keresők közül:

 • Heuréka
 • Kurzor
 • SZTAKI kereső
 • Bluu
 • Szörcs
 • Johu

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!