Weboldal látogatottság ellenőrzéséhez mutatok be olyan ingyenes eszközöket, amelyekkel a saját honlapod látogatottságát tudod ellenőrizni, illetve amikkel konkurens honlap látogatottságát is meg tudod nézni.

Weboldal látogatottság ellenőrzés – saját honlap

Saját honlap látogatottságának ellenőrzéséhez a legjobb eszköz a Google Analytics. Ez egy ingyenesen használható eszköz, könnyen és gyorsan lehet regisztrálni, és rengeteg hasznos információt ad a honlapodról.

A Google Analytics-et az alábbi linken éred el:

https://www.google.com/analytics/

A regisztrációhoz egy gmail-es fiókra van szükség, utána meg kell adni a honlapod címét, és kapsz egy követő kódot, amit a honlap kódjában kell elhelyezni. Ezt követően már kezdi is mérni a weboldal statisztikáit.

A Google Analytics egy kincsesbánya, rengeteg információt mutat meg, ezek közül a legfontosabbak:

  • hányan jártak a weboldalon,
  • hány oldalt néztek meg,
  • melyik oldalakat,
  • milyen hosszú ideig nézték az egyes oldalakat
  • honnan érkeztek a honlapra a látogatók, a Google keresőből, közösségi médiából, más weboldalakról kattintottak át

WordPresses weboldalak esetében vannak olyan bővítmények, amelyek segítségével a honlap nézettségét a a weboldal kezelőfelületen is láthatod, és nem kell külön belépni a Google Analytics-be az adatokért. Azért érdemes legalább havonta a Google Analytics adatait kielemezni. Ezek az adatok segítséget nyújthatnak abban, hogy milyen irányban fejlesszük tovább a weboldalt, de akár arra vonatkozólag is találhatunk hasznos adatokat, hogy mit és mikor érdemes posztolni a közösségi médiában.

A Google Analytics által mért adatok általánosan elfogadottak, például mikor megkeresett egy reklámügynökség, hogy hirdetne a honlapomon, Google Analytics adatokról kért képernyőképet.

Weboldal látogatottság számláló

Jó ötletnek tűnhet a weboldalunkra kirakni egy weboldal látogatottság számlálót, hiszen így könnyen nyomon lehet követni a honlap nézettségét, még a kezelőfelületre sem kell belépni. Ezt nem javaslom senkinek, teljesen felesleges, egyfelől elviszi a látogatók figyelmét, másfelől meg ha kevés a látogató, akkor az negatívan hathat, azt gondolhatják, hogy biztos nem jó ez a honlap, ha ilyen kevés látogatója van, és elmegy a kedvük tőle. Harmadszor meg a weboldal látogatottság számláló nem tud olyan sokrétű statisztikát biztosítani, mint a Google Analytics.

Weboldal látogatottság ellenőrzés – külső honlap

Sok olyan eset van, mikor nagyon jó lenne tudni, hogy egy másik weboldalnak mennyi látogatója van, például a konkurens weboldalnak, vagy ha mondjuk együttműködést tervezel egy másik honlappal. Sajnos idegen honlapok Google Analytics fiókjába nem tudunk belenézni, így egyéb eszközökhöz kell folyamodnunk.

Szerencsére léteznek olyan online eszközök, amelyek a weboldalak látogatottságát becslik meg. Fontos kiemelni, hogy becslik, tehát nem tudnak teljesen pontos adatot adni. Tehát ha van lehetőséged Google Analytics adatokat kérni a honlap tulajdonosától, mindenképpen tedd meg. Ha erre nincs lehetőséged, akkor pedig ezen programok becsléseit tudod használni.

Weboldal látogatottság ellenőrző programok:

Alexa.com

Similairweb.com

Egész egyszerűen csak be kell írni a honlap nevét, https://honlapneve.hu és ez alapján kiírják a becslést. Azt érdemes tudni, hogy csak nagyobb látogatottság (havi 10.000 felett) mutatnak adatot, ez alatt általában azt az üzenetet kapjuk, hogy nincs elég adat. Viszont van lehetőség összehasonlítani oldalakat egymással, így ha összehasonlítod a saját honlapodat a konkurensével, akkor láthatod, hogy melyiknek van több látogatója. Illetve ezek a programok azt is megadják, hogy hányadik leglátogatottabb az adot honlap az országban és a világon.

Az alábbi képen azt láthatod, hogy hasonlítja össze a similairweb.com a flamencoportal.hu és spanyolportal.hu weboldalakat. Pontos látogatottsági adatot nem kapunk, de láthatjuk, hogy az egyik Magyarország 67572. leglátogatottabb honlapja, míg a másik a 170992. ebből lehet tudni, hogy melyiknek van több látogatója.

weboldal látogatottság ellenőrzés similarweb

 

userexp.io

Ha kisebb látogatottságú honlap statisztikáit akarod megnézni, használd a userexp.io  programot, ami az adott weboldal napi látogatószámát becsüli meg, ahogy a lenti képen is láthatod.

userexp weboldal látogatottság ellenőrzés

 

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!