Amikor elmesélem, hogy SEO szakember vagyok és keresőoptimalizálással foglalkozom, gyakran néznek rám furán az emberek és kérdeznek vissza, hogy mi az a keresőoptimalizálás és mit csinál egy SEO szakember?

Nem egyszerű erre röviden válaszolni, azt szoktam mondani, hogy azzal foglalkozom, hogy egy adott weboldal minél jobb helyen szerepeljen a Google találati listájában és minél több látogató, potenciális vevő találja meg a honlapot.

Vannak, akik ezt nem igazán értik, hogy lehet, hogy nem találják meg az emberek a honlapokat, hiszen több millió ember használja az internetet, ha felkerül egy új honlap a világhálóra, a sok millióból biztos sokan rábukkannak. Amíg csak felhasználóként használtam az internetet, én is valami hasonlót gondoltam. Napi szinten használtam a Google-t, hogy megtaláljam amire szükségem volt, de nem gondoltam bele, hogy mi alapján kerülnek a honlapok a találati listára, és hogy akármire keresek rá, arra több ezer találat is lehet, de az első oldalra csak 10 kerül, és valószínűleg az első három találat valamelyikére fogok kattintatni.

Végül is a felhasználóknak éppen elég, hogy megtalálják, amit keresnek, nem kell ismerniük az internet működését, de aki vállalkozást indít, és online akar pénzt keresni, annak kifejezetten ajánlott, hogy tisztában legyen ezzel. Ennek ellenére sokszor azt tapasztalatom, hogy sokan csak akkor kezdenek el a keresőoptimalizálásra akár csak gondolni, mikor elkészítik a honlapjukat, webáruházukat, és azt tapasztalják, nem jönnek maguktól a látogatók. Ilyenkor vagy megpróbálnak valamit maguk ügyködni, vagy felkeresnek egy SEO szakembert.

De mit is csinál egy SEO szakember?

Sokak fejében az van, hogy a SEO szakember biztos programozó, aki a weboldal kódjában elhelyez valami titkos elemet, és ennek hatására a honlap a Google első helyére repül. Valóban foglalkozunk a weboldalak technikai részével is, de a keresőoptimalizálás ennél sokkal komplexebb dolog, aminek csak egy része a technikai beállítások.

Foglalkozunk a honlap felépítésével, például  hogy milyen menüpontok vannak, mennyire könnyen lehet a weboldal egyes aloldalaira eljutni, a weboldal szövegével, milyen szavakat, kifejezéseket használnak a weboldalon. A SEO egyik fontos eleme a kulcsszókutatás, amikor azt vizsgáljuk meg, hogy az adott témában milyen szavakra, kifejezésekre keresnek az emberek az interneten. Ez egy nagyobb webáruház esetében több napos munka, és nem elég egyszer megcsinálni, hanem időnként újra el kell végezni, mivel idővel változhatnak a felhasználó szokások és kifejezések is.

Például azt gondolhatnánk, hogy mindegy, hogy gépjármű emelőnek vagy autóemelőnek nevezzük a termékünket, hisz mindkettő ugyanazt jelenti, de mégis nagy jelentősége van, hiszen az autóemelő kifejezésre havonta 1600-an keresnek, míg a gépjármű emelőre csak 10-en.

Foglalkozunk olyan dolgokkal is, amik a honlapon kívül vannak, de mégis hatással vannak a honlapra. Ilyen például a linkek használata, linképítés, vagy a közösségi média.

Ami szerintem a SEO szakember legfontosabb feladata, az a SEO stratégia. A keresőoptimalizálás egy kreatív feladat, nincs egy pontos leírás, ami minden weboldal esetén működik, hogy ezt kell kiírni, és azt kell beállítani. Irányelvek vannak, de a SEO stratégia az, ami igazán jó eredményt tud hozni, és amit egy szoftver nem kepes elvégezni az ember helyett.

Például a SEO képzésen, ahol részt vettem, mindenkinek el kellett indítani egy weboldalt keresőoptimalizálás témában. Mindannyian ugyanazt tanultuk, ugyanazon elvek alapján hoztuk létre a honlapunkat, ugyanabban a témában, mégis mindegyik egészen más lett, mert mindenki a saját stratégiája mentén kezdte el felépíteni a honlapját.

A jó SEO szakember nem csak a weboldallal foglalkozik, hanem a megbízó üzletével is. Fontos ismerni, hogy kik a vállalkozás vásárlói, miből csinál bevételt a vállalkozás, hiszen a SEO szakember munkája, hogy tevékenységével elősegítse a  bevételek növelését, azáltal, hogy fokozza a weboldal látogatottságát és népszerűségét.

Azt szeretem a keresőoptimalizálásban, hogy sokoldalú, kreatív feladat, és van látható eredménye a munkának, ami mindig nagyon jó érzés.

Kerekesi Éva

SEO szakember

tel: +36/30/2921566

eva@profiseo.hu

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?
Íratkozz fel a hasznos tanácsokat, híreket, és reklámot is tartalmazó hírlevélre!